pomidory we własnym soku na zimę bez sterylizacji
Pomidory we własnym soku to dość udany zbiór na zasadzie "dwa w jednym". Podawaj całe pomidory jako przekąskę i używaj soku pomidorowego do przygotowywania sosów, sosów lub dressingów do innych potraw. Dzielę się prostym przepisem.
Składniki
- pomidory - 2,4 kg
- czosnek - 2 ząbki
- Olej roślinny - 2 art.
- ocet (9%) – 2 art.
- czarny pieprz (groszek) – 12 szt.
- cukier - 2 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomidory i szczelnie napełnij nimi wcześniej wysterylizowane słoiki.
Zagotuj wodę i zalej pomidory w słoikach do góry. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 10-15 minut na rozgrzanie. Następnie spuść wodę.
Pozostałe pomidory pokrój losowo, a następnie zetrzyj lub przepuść przez maszynę do mięsa. Powstałą masę pomidorową można dodatkowo przetrzeć przez sito.
Umieść masę pomidorową na ogniu, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 3-5 minut.
Dodaj sól, cukier, ziarna pieprzu, mielony czosnek, olej roślinny i ocet. Wszystko dobrze wymieszaj i zdejmij sok z ognia.
Z wrzącym sokiem pomidorowym zalej pomidory w słoikach do góry. Natychmiast zwiń słoiki, odwróć do góry nogami i ostudź w temperaturze pokojowej. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.