ogórki po królewsku na zimę

20 min
8 porcji
Ogórki po królewsku na zimę
Retan, stock.adobe.com
0

Zwykle gotuję świąteczne posiłki bez powodu. Zwłaszcza zimą, kiedy chcesz częściej spotykać się z całą rodziną. W takim przypadku konieczne są ogórki po królewsku. Z octem i wódką są chrupiące, aromatyczne i bardzo smaczne.

Składniki

  • ogórki - 2 kg
  • czosnek - 100 g
  • koperek - 3 parasolka
  • ocet - 2 łyżeczka
  • wódka - 2 łyżeczka
  • czarny pieprz - 6 groszek
  • cukier - 120 g
  • sól - 80 g
  • woda (filtrowane) – 2 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ogórki moczyć przez 3 godziny w zimnej wodzie.

Rozłóż czosnek na ząbki i obierz.

Umieść parasole koperkowe, czarny pieprz, ząbki czosnku i ogórki w słoikach.

Wlać do góry wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić na 30 minut.

Odcedź do rondla i ponownie zagotuj. Dodaj cukier, sól, ocet i wódkę.

Wlej wrzącą marynatę do słoików, zwiń ogórki i odwróć słoiki do góry nogami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy