kompot wiśniowy z morelami na zimę

40 min
4 porcje
Kompot wiśniowy z morelami na zimę
svetlana_cherruty, stock.adobe.com
0

Jeśli lubisz bogate i słodkie kompoty na zimę, wypróbuj tę opcję z wiśniami i morelami. Doskonale łączą się ze sobą i dają bardzo jasny smak. W tajemnicy powiem ci, że kości nie można nigdzie usunąć.

Składniki

  • morele - 500 g
  • wiśnia - 500 g
  • woda - 2 l
  • cukier - 1 szkło
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Włóż morele i wiśnie do sterylnego słoika.

Napełnij wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.

Odcedź, ponownie zagotuj, ponownie napełnij słoik i pozostaw na kolejne 10 minut.

Ponownie odcedź, dodaj cukier i kwas cytrynowy i ponownie zagotuj.

Napełnij słoik i zwiń kompot na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy