marynowane pomidory na zimę

30 min
1 puszka 3 l
Marynowane pomidory na zimę
New Africa, stock.adobe.com
0

Jak miło jest otworzyć słoik pachnących marynowanych pomidorów zimą! Proponuję marynować pomidory według klasycznego przepisu. Z przypraw weź liść laurowy, ziele angielskie i goździki, z ziół - koperek i pietruszkę. Okaże się bardzo smaczny i pachnący!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz pomidory i zioła, lekko osusz.

Na dnie wstępnie wysterylizowanego słoika umieść połowę określonej ilości pietruszki, koperku i posiekanego czosnku. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i goździki.

Mocno ubijając, napełnij słoik pomidorami do góry. Na wierzch z pozostałymi ziołami i czosnkiem.

Zagotuj wodę i zalej pomidory w słoiku wrzącą wodą. Przykryj słoik sterylną pokrywką i pozostaw na 15 minut.

Spuść wodę ze słoika na patelnię, dodaj sól, cukier i ocet. Doprowadź marynatę do wrzenia i gotuj przez kolejną 1 minutę.

Zalej pomidory wrzącą marynatą, zwiń słoik, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj marynowane pomidory w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy