Jak miło jest otworzyć słoik pachnących marynowanych pomidorów zimą! Proponuję marynować pomidory według klasycznego przepisu. Z przypraw weź liść laurowy, ziele angielskie i goździki, z ziół - koperek i pietruszkę. Okaże się bardzo smaczny i pachnący!
Składniki
- pomidory - 2 kg
- czosnek - 3 ząbki
- koperek - 8 parasole
- pietruszka - 6 gałązki
- liść laurowy - 3 szt.
- Goździk - 3 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 9 szt.
- woda - 1,5 l
- ocet (9%) – 1,5 art.
- cukier - 100 g
- sól - 2,5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomidory i zioła, lekko osusz.
Na dnie wstępnie wysterylizowanego słoika umieść połowę określonej ilości pietruszki, koperku i posiekanego czosnku. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i goździki.
Mocno ubijając, napełnij słoik pomidorami do góry. Na wierzch z pozostałymi ziołami i czosnkiem.
Zagotuj wodę i zalej pomidory w słoiku wrzącą wodą. Przykryj słoik sterylną pokrywką i pozostaw na 15 minut.
Spuść wodę ze słoika na patelnię, dodaj sól, cukier i ocet. Doprowadź marynatę do wrzenia i gotuj przez kolejną 1 minutę.
Zalej pomidory wrzącą marynatą, zwiń słoik, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj marynowane pomidory w chłodnym, ciemnym miejscu.