Bulion wołowy jest bardziej bogaty, o wyrazistym smaku w porównaniu z kurczakiem. Jednocześnie jest mniej tłusty niż wieprzowina. Można go słusznie nazwać najbardziej uniwersalną opcją, niezależnie od dalszych planów jej użycia.
Składniki
- wołowina (na kości) – 800 g
- woda - 4 L
- marchew - 150 g
- seler - 150 g
- cebula - 1 rzecz
- por - 1 rzecz
- rzepa - 1 rzecz
- czosnek - 1 Głowa
- czarny pieprz - 10 groszek
- ziele angielskie - 6 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- Goździk - 3 Bud
- pietruszka - 6 gałązki
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę i czosnek, umyj i losowo posiekaj warzywa i zioła.
Napełnij mięso litrem wody, zagotuj, gotuj przez 5 minut i odcedź.
Wlej pozostałe 3 litry wody, dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz soli do bulionu i ponownie zagotuj.
Gotuj przez około 1,5 godziny na małym ogniu i sól na samym końcu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy