Na szczęście, aby przygotować zupę, nowoczesna gospodyni nie musi łowić ryb i rozpalać ognia. Wystarczy kupić produkty, przygotować naczynia i skorzystać ze sprawdzonego przepisu. Mówię Ci, jak gotować ucho jesiotra z cytryną.
Składniki
- jesiotr - 1 kg
- ziemniaki - 300 g
- cebula - 2 kawałki
- liść laurowy - 2 kawałki
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2 L
- cytryna - 1 rzecz
- pietruszka - 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jesiotra obrać, wypatroszyć, pokroić i spłukać.
Złóż liść laurowy, głowę i ogon jesiotra na patelnię. Wlej zimną wodę i gotuj przez 30 minut po ugotowaniu.
Obierz ziemniaki, cebulę i pokrój.
Wlej ziemniaki i filety rybne na patelnię. Kontynuuj gotowanie przez 10 minut.
Pokrój cytrynę w cienkie plasterki. Wlej kilka kółek do rondla z uchem, resztę pozostaw do podania.
Posiekaj połowę pietruszki i dodaj do ucha. Sól, wyłącz i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.
Podczas serwowania dodaj do talerza świeżą natkę pietruszki i cytrynę.