Każda gospodyni przynajmniej raz napotkała problem, gdy z powodu różnicy temperatur zamrożone jagody zamieniły się w niepodzielną bryłę. Co zrobić, aby nie wyrzucić tego lodu? Gotuj pachnący dżem-pyszny dodatek do Twoich kulinarnych arcydzieł.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozmrozić jagody i wraz z płynem rozbić w blenderze.
W osobnym pojemniku połącz cukier i mieszaninę żelującą.
Przecier truskawkowy przełożyć na patelnię, dodać cukier z galaretką, dobrze wymieszać. Ciągle mieszając, doprowadzić mieszaninę do wrzenia na średnim ogniu.
Gotuj dżem przez 5-7 minut, wlej na gorąco do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, Zakręć. Owinąć puste miejsca ciepłym kocem i pozostawić w pozycji do góry nogami, aż całkowicie ostygnie. Gotowy dżem można bezpiecznie przechowywać w temperaturze pokojowej do 3 miesięcy.