Piękny tkemali pochodzi z szerokiej gamy odmian śliwek-zarówno kwaśnych, jak i słodkich. Tym razem chcę bardziej szczegółowo omówić drugą opcję. Mówię Ci, jak uzyskać najbardziej harmonijny smak i co jeszcze możesz dodać do takiego sosu.
Składniki
- śliwki (słodkie) – 1 kg
- ostra czerwona papryka - 2 kawałki
- czosnek - 1 Głowa
- Zieleń - 1 pęczek
- sól - 1 art.
- cukier - 1 art.
- ocet jabłkowy - 100 ml
- przyprawy i przyprawy - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki ze śliwki.
Przełóż wszystko przez maszynę do mięsa.
Dodaj sól, cukier i przyprawy.
Doprowadź tkemali do wrzenia i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
Wlej ocet i gotuj przez kolejne 5 minut.
Zwiń go w wysterylizowane słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy