półfabrykaty na zimę
29.04.2023
Puree z dyni i jabłek na zimę bez sterylizacji
1 godz. 30 min.
4 porcje
Przeciery sklepowe pozostawiają lepsze pragnienie smaku i kompozycji. Dlatego wolę samodzielnie przygotować ulubioną przekąskę. Jest to prosty i ekonomiczny sposób na uzyskanie wysokiej jakości produktu bez dodawania konserwantów i sztucznych aromatów. Tylko dynia i jabłka-nic więcej. Nawet bez sterylizacji.
Składniki
- Dynia - 700 g
- jabłka - 1 kg
- cukier - 500 g
- woda - 1 szkło
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa - 1 szczypta
- kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i pokrój jabłka z dynią.
Dodaj wodę i gotuj przez 20-25 minut, aż będzie miękka.
Zmiel blenderem i dodaj cukier i przyprawy do puree.
Ponownie zagotuj i zagotuj, aż będzie gęsty.
Dodaj kwas cytrynowy i rozprowadź puree w czystych, suchych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy