dżem z czarnych winogron z pestkami

25 min
4 porcje
Dżem z czarnych winogron z pestkami
nina van der kleij/EyeEm, stock.adobe.com
0

Biorąc pod uwagę przerwy, przygotowanie dżemu winogronowego zajmuje nieco ponad 12 godzin. Sama praca zajmuje do pół godziny. Możesz spokojnie robić swoje, po prostu śledzić czas i okresowo wracać do dżemu.

Składniki

  • Winogrona (granatowy) – 2 kg
  • cukier - 1 kg
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • anyż (mielony) – 0,5 łyżeczka
  • woda - 200 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz Winogrona, Usuń jagody z pęczków i umieść na patelni z grubym dnem.

Dodaj cukier, przykryj i odłóż na bok na 2-3 godziny.

Postaw garnek na ogniu, dodaj wodę i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Wyłącz ogrzewanie i pozostaw na 4 godziny w temperaturze pokojowej.

Wróć do ognia, gotuj przez 5 minut i schłodź przez te same 4 godziny.

Dodaj anyż, kwas cytrynowy, gotuj przez 5 minut i włóż do wysterylizowanych słoików. Zwiń i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy