Biorąc pod uwagę przerwy, przygotowanie dżemu winogronowego zajmuje nieco ponad 12 godzin. Sama praca zajmuje do pół godziny. Możesz spokojnie robić swoje, po prostu śledzić czas i okresowo wracać do dżemu.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz Winogrona, Usuń jagody z pęczków i umieść na patelni z grubym dnem.
Dodaj cukier, przykryj i odłóż na bok na 2-3 godziny.
Postaw garnek na ogniu, dodaj wodę i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Wyłącz ogrzewanie i pozostaw na 4 godziny w temperaturze pokojowej.
Wróć do ognia, gotuj przez 5 minut i schłodź przez te same 4 godziny.
Dodaj anyż, kwas cytrynowy, gotuj przez 5 minut i włóż do wysterylizowanych słoików. Zwiń i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy