lecho z papryki, pomidorów, marchwi i cebuli na zimę
Chcesz zrobić lecho na zimę, ale nie wiesz od czego zacząć? Podzielę się z Tobą sprawdzonym przepisem krok po kroku na pyszny i zdrowy domowy preparat z pomidorów, marchwi i papryki. Domowe lecho jest znacznie smaczniejsze niż sklepowe, warto spróbować!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomidory opłucz, pokrój losowo i przepuść przez maszynę do mięsa. Umieść masę na ogniu, zagotuj i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Paprykę obrać z nasion i pokroić w kliny. Zanurz plastry pieprzu we wrzącej wodzie na 2-3 minuty, a następnie włóż do durszlaka.
Obierz cebulę i marchewkę, pokrój cebulę w półpierścienie, marchewki w paski. Smaż warzywa na dużym ogniu przez 1 minutę na rozgrzanym oleju roślinnym, a następnie zmniejsz ogień i smaż przez kolejne 10 minut, nie zapominając o mieszaniu.
Sól wrzącą masę pomidorową, wprowadź cukier, ocet i olej roślinny. Dodaj cebulę, marchewkę i paprykę, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.
Zdejmij lecho z ognia i zapakuj na gorąco w sterylne słoiki, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzone lecho do przechowywania w spiżarni.