sałatka ogórkowa z cebulą na zimę bez sterylizacji
Sałatka ogórkowa z cebulą to świetny zimowy preparat, który pomoże urozmaicić menu w zimnych porach roku. Podawaj sałatkę z różnymi dodatkami, daniami mięsnymi i daniami z drobiu. W takiej sałatce możesz bezpiecznie użyć niespełniających standardów ogórków.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ogórki i zioła, lekko osusz.
Obierz cebulę i czosnek, pokrój cebulę w półpierścienie, posiekaj czosnek w dowolny sposób.
Ogórki pokroić w cienkie plasterki (o grubości około 3-4 mm), drobno posiekać warzywa.
W emaliowanej misce połącz przygotowane warzywa i zioła, sól, dodaj cukier i ocet. Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj miskę pokrywką i pozostaw sałatkę w chłodnym miejscu na 12 godzin, aby warzywa wypuściły sok.
Następnie włóż sałatkę do wcześniej wysterylizowanych słoików, napełnij szyjkę utworzonym sokiem i wlej 1 łyżkę do każdego słoika. l olej roślinny. Słoiki szczelnie zamknąć i wysłać do lodówki. Po 3-4 dniach sałatka ogórkowa z cebulą będzie gotowa do spożycia, ale lepiej poczekać kilka miesięcy, a następnie podać przekąskę do stołu.