Od wielu lat Kaukaska adjika nie rezygnuje ze swoich pozycji w rankingu popularnych sosów na świecie. Jest sprzedawany w sklepach, podawany w restauracjach i kawiarniach, często gotowany w domu. Płynną przyprawę można gotować w sezonie i zamykać na zimę. Opowiadam sprawdzony przepis.
Składniki
- ostra czerwona papryka - 500 g
- czosnek - 100 g
- Olej roślinny - 80 ml
- ocet jabłkowy - 60 ml
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 art.
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ostrą paprykę na pół wzdłuż i obierz nasiona.
Rozłóż czosnek na ząbki i obierz.
Zmiel warzywa w blenderze lub przepuść przez maszynkę do mięsa.
Dodaj chmiel suneli, sól, cukier i masło.
Gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Wlej ocet, wymieszaj i natychmiast wyjmij z pieca.
Włóż Adjikę do czystego, suchego słoika i zwiń. Taki przedmiot można przechowywać nawet w temperaturze pokojowej.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy