bakłażan w stylu gruzińskim na zimę

Bakłażan w stylu gruzińskim jest jednym z najsmaczniejszych ostrych preparatów na zimę. Pachnące smażone krążki bakłażana w pikantnej marynacie warzywnej ze słodkiej i ostrej papryki z czosnkiem nie pozostawiają obojętnych miłośników" płonących " przekąsek. Radzę gotować!
Składniki
- bakłażany (Waga netto) – 1 kg
- papryka (Waga netto) – 500 g
- ostra czerwona papryka - 1 szt.
- czosnek - 50 g
- pietruszka - 1 pęczek
- koperek - 1 pęczek
- Olej roślinny (rafinowany) – 1 szklanka
- ocet (9%) – 3 art.
- cukier - 1,5 łyżeczka
- sól - 3 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Bakłażany opłucz i pokrój w plastry o grubości około 1 cm.
Obierz bułgarską i ostrą paprykę z nasion i łodyg, pokrój na kawałki. Ząbki czosnku obrać i pokroić na 2-4 części.
Przygotowane warzywa (bułgarska i ostra papryka, czosnek) przełóż przez maszynkę do mięsa lub zmiel do uzyskania gładkości za pomocą blendera.
Do posiekanej masy warzywnej dodaj posiekane warzywa, sól, cukier i ocet, dobrze wymieszaj. Powinieneś dostać rodzaj marynaty warzywnej.
Lekko osusz bakłażany i usmaż na rozgrzanym oleju roślinnym z obu stron. Połóż smażony bakłażan na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Na dnie wstępnie wysterylizowanych słoików ułóż warstwę smażonego bakłażana, następnie łyżkę marynaty warzywnej, a następnie ponownie warstwę bakłażana itp.
Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i wyślij do sterylizacji w garnku z wodą (czas sterylizacji słoików o pojemności 0,5 l wynosi 15 minut od momentu zagotowania wody w garnku).
Po sterylizacji zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzone bakłażany w stylu gruzińskim w chłodnym, ciemnym miejscu.