bakłażan w stylu gruzińskim na zimę

2 godz. 0 min.
3 puszki po 0,5 l
Bakłażan w stylu gruzińskim na zimę
nndanko, stock.adobe.com
0

Bakłażan w stylu gruzińskim jest jednym z najsmaczniejszych ostrych preparatów na zimę. Pachnące smażone krążki bakłażana w pikantnej marynacie warzywnej ze słodkiej i ostrej papryki z czosnkiem nie pozostawiają obojętnych miłośników" płonących " przekąsek. Radzę gotować!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Bakłażany opłucz i pokrój w plastry o grubości około 1 cm.

Obierz bułgarską i ostrą paprykę z nasion i łodyg, pokrój na kawałki. Ząbki czosnku obrać i pokroić na 2-4 części.

Przygotowane warzywa (bułgarska i ostra papryka, czosnek) przełóż przez maszynkę do mięsa lub zmiel do uzyskania gładkości za pomocą blendera.

Do posiekanej masy warzywnej dodaj posiekane warzywa, sól, cukier i ocet, dobrze wymieszaj. Powinieneś dostać rodzaj marynaty warzywnej.

Lekko osusz bakłażany i usmaż na rozgrzanym oleju roślinnym z obu stron. Połóż smażony bakłażan na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Na dnie wstępnie wysterylizowanych słoików ułóż warstwę smażonego bakłażana, następnie łyżkę marynaty warzywnej, a następnie ponownie warstwę bakłażana itp.

Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i wyślij do sterylizacji w garnku z wodą (czas sterylizacji słoików o pojemności 0,5 l wynosi 15 minut od momentu zagotowania wody w garnku).

Po sterylizacji zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzone bakłażany w stylu gruzińskim w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy