Szukasz przepisu na pyszne pikle? Wypróbuj ten, a na pewno będziesz zaskoczony prostotą i pysznymi wynikami! Chrupiące kiszone ogórki z musztardą to pyszne przygotowanie, bez którego trudno wyobrazić sobie pełny stół.
Składniki
- ogórki - 4 kg
- czosnek - 5 ząbki
- koperek - 6 parasole
- proszek musztardowy - 2 art.
- czarny pieprz - 6 groszek
- ocet - 140 ml
- cukier - 120 g
- sól - 100 g
- woda - 3,7 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ogórki i moczyć przez 3 godziny w zimnej wodzie.
Umieść proszek musztardowy, czarny pieprz, obrane ząbki czosnku i parasole koperkowe w słoikach.
Mocno ubij ogórki, pozostawiając mniej pustych przestrzeni w słoikach.
Napełnij wrzącą wodą i pozostaw pod pokrywkami na 30 minut.
Odcedź do rondla, zagotuj i ponownie wlej do słoików.
Po pół godzinie spuść wodę na patelnię, dodaj cukier i sól.
Dodaj ocet, zdejmij z ognia i wlej do słoików. Zwiń ogórki i zawiń w gruby ręcznik.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy