Mówiąc o ulubionych kompotach w puszkach, nie mogę ominąć tej opcji z morelami i porzeczkami. Dzielę się hakiem życia: aby trzylitrowy słoik nie stał w lodówce przez wiele dni, zwiń kompot w małe porcje słoików.
Składniki
- morele - 500 g
- czerwona porzeczka - 300 g
- czarna porzeczka - 300 g
- cukier - 1 szkło
- kwas cytrynowy - 2 szczypta
- woda - 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj morele i jagody. Podziel morele na połówki i usuń pestki.
Włóż wszystko do sterylnych słoików i przykryj cukrem.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.
Odcedź syrop, Dodaj do niego kwas cytrynowy i ponownie zagotuj.
Ponownie napełnij słoiki syropem i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy