kompot z jabłek i jeżyn na zimę

20 min
16 porcji
Kompot z jabłek i jeżyn na zimę
Anzhela, stock.adobe.com
0

Proponuję wypróbować wspaniały przepis na kompot jabłkowo-jeżynowy. Okazuje się piękny, umiarkowanie słodki i bardzo aromatyczny. Nie tnij owoców zbyt drobno, w przeciwnym razie pod wpływem wrzącej wody mogą stracić swój kształt.

Składniki

  • jabłka - 500 g
  • Jeżyna - 200 g
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 250 g
  • woda - 4 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój jabłka na ćwiartki i obierz nasiona.

Ułóż jeżyny i plasterki jabłka w słoikach. Staraj się zajmować nie więcej niż połowę całości.

Wlej wrzącą wodę, przykryj pokrywkami i pozostaw na 30 minut.

Odcedź do rondla, dodaj cukier, kwas cytrynowy i ponownie zagotuj.

Wlej wrzący syrop do słoików, zwiń i zawiń w gruby ręcznik.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy