Słodka papryka trafia do tradycyjnego lecho. Ale jeśli wolisz bardziej pikantne półfabrykaty, radzę wypróbować ten przepis z ostrą papryką i pomidorami. Takie lecho można podawać samodzielnie lub dodawać do innych potraw.
Składniki
- papryka - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 200 g
- pomidory - 1 kg
- czosnek - 1 Głowa
- Olej roślinny - 100 ml
- korzeń pietruszki - 1 rzecz
- cukier - 0.5 szklanki
- sól - 25 g
- ocet - 50 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel pomidory, ostrą paprykę, korzeń pietruszki i czosnek w blenderze.
Dodaj masło i zagotuj masę.
Dodaj sól, cukier i posiekaną paprykę.
Gotuj lecho przez 45 minut na małym ogniu. Pod koniec wlej ocet.
Zwiń lecho w wysterylizowane słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy