kompot z połówek moreli na zimę

40 min
4 porcje
Kompot z połówek moreli na zimę
encierro, stock.adobe.com
0

Zasadnicza różnica, nie ma zwinięcia kompotu w słoiki z całymi morelami lub połówkami. Dlatego możesz bezpiecznie wybrać, jak chcesz. Wolę połówki, więc dzielę się sprawdzonym przepisem na taką okazję.

Składniki

  • morele - 1 kg
  • woda - 1.5-2 L
  • cukier - 300 g
  • sok z cytryny - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozłóż morele na połówki i usuń pestki.

Włóż je do sterylnych słoików i zalej wrzącą wodą.

Pozostaw pod przykryciem na 10 minut, odcedź i ponownie zagotuj.

Ponownie napełnij morele i powtórz poprzedni krok.

Dodaj cukier i sok z cytryny do wody, ponownie zalej morele wrzącym syropem i zwiń.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy