Kwaśna czerwona porzeczka stanowi idealną bazę do sosów jagodowych. Co więcej, najczęściej jest również bardziej dostępny niż borówka brusznica lub żurawina, które są zwykle używane do tych potrzeb. Z przyjemnością podzielę się z Tobą ulubionym przepisem na sos słodko-kwaśny na zimę.
Składniki
- czerwona porzeczka - 500 g
- cukier - 200 g
- sól - 0.5 łyżeczka
- mielona kolendra - 1 łyżeczka
- ocet jabłkowy - 1 art.
- mielony imbir - 0.5 łyżeczka
- mielony cynamon - 0.5 łyżeczka
- czarny pieprz - 5 groszek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Włóż porzeczki do durszlaka, zanurz we wrzącej wodzie na kilka minut, a następnie przetrzyj jagodę przez sito.
Dodaj cukier i sól i gotuj przedmiot przez 5 minut.
Dodaj przyprawy i ocet i gotuj sos przez kolejne 3 minuty.
Włóż do wysterylizowanych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy