Adjika z cukinii to ekonomiczny zbiór na zimę. Okazuje się umiarkowanie ostry i przyjemny w smaku. W naszym domu odlatuje szybko! Jeśli lubisz ostrzej, dostosuj ilość pieprzu i czosnku według własnego uznania. Jako alternatywa dla sosów sklepowych-to, czego potrzebujesz!
Składniki
- cukinia - 1 kg
- pomidory - 0,5 kg
- papryka - 250 g
- marchew - 150 g
- czosnek - 1,5 głowice
- Olej roślinny - 75 ml
- ocet (9%) – 35 ml
- sól - 1,5 CZ. l.
- cukier - 2,5 art.
- mielona czerwona papryka - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomidory, pokrój w kliny. Cukinię, marchewkę i paprykę obrać i pokroić losowo. Następnie przepuść wszystkie przygotowane warzywa przez maszynę do mięsa.
Sól, pieprz masę warzywną, dodaj olej roślinny. Umieść obrabiany przedmiot na ogniu i gotuj przez 40 minut przy niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Obierz czosnek, posiekaj i dodaj do masy warzywnej. Gotuj przez kolejne 5 minut.
Wlej ocet, wymieszaj i zdejmij obrabiany przedmiot z ognia.
Wlej gorącą adżikę z cukinii do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do ostygnięcia. Przenieś schłodzony przedmiot do chłodnego, ciemnego miejsca.