pieczenie 18.03.2022

Chude pączki na solance

35 min
4 porcje
Chude pączki na solance
klio_l, stock.adobe.com
0

Niech ten przepis cię nie zaskoczy. Solanka doskonale współdziała z sodą, więc ciasto jest zawsze przewiewne i miękkie. Polecam używać solanki z marynowanych pomidorów. Jest umiarkowanie słony i aromatyczny.

Składniki

  • mąka - 550 g
  • cukier - 120 g
  • ogórek solanka - 180 ml
  • soda spożywcza - 1 łyżeczka
  • Olej roślinny - 50 ml
  • cukier puder (do posypania) – 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz solankę, olej roślinny, sodę i cukier.

Dodaj przesianą mąkę i zagnieść ciasto.

Rozwałkuj ciasto o grubości 2-3 centymetrów, wyciśnij pączki specjalnym cięciem.

Ułóż półfabrykaty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 15-20 minut. Posyp gotowe pączki cukrem pudrem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy