Niech ten przepis cię nie zaskoczy. Solanka doskonale współdziała z sodą, więc ciasto jest zawsze przewiewne i miękkie. Polecam używać solanki z marynowanych pomidorów. Jest umiarkowanie słony i aromatyczny.
Składniki
- mąka - 550 g
- cukier - 120 g
- ogórek solanka - 180 ml
- soda spożywcza - 1 łyżeczka
- Olej roślinny - 50 ml
- cukier puder (do posypania) – 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz solankę, olej roślinny, sodę i cukier.
Dodaj przesianą mąkę i zagnieść ciasto.
Rozwałkuj ciasto o grubości 2-3 centymetrów, wyciśnij pączki specjalnym cięciem.
Ułóż półfabrykaty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 15-20 minut. Posyp gotowe pączki cukrem pudrem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy