sałatki 22.01.2022

kimchi z kapusty pekińskiej

1 godz. 0 min.
8 porcji
Kimchi z kapusty pekińskiej
timolina, stock.adobe.com
0

Koreańskie sałatki są popularne nie tylko w ich ojczyźnie, ale także na całym świecie. Opowiem dziś o jednym z nich-kimchi z kapusty pekińskiej. Niektórym wydaje się to zbyt ostre, ale ci, którzy już spróbowali specjalnego smaku, bardzo go pokochali.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz kapustę pekińską, osusz i obierz górne liście.

Pokrój kapustę na pół i włóż do szerokiej miski.

Wymieszaj wrzącą wodę z solą i wlej do miski z kapustą. Przykryj wierzch talerzem, Ustaw ucisk i pozostaw na 12 godzin.

Odcedź, lekko wyciśnij każdą połówkę, aby pozbyć się nadmiaru płynu.

Połącz czerwoną paprykę, sos rybny, miód, cukier, mielony imbir i czosnek przepuszczony przez prasę.

Obficie posmaruj połówki kapusty ze wszystkich stron powstałą mieszanką. Lepiej robić to w rękawiczkach.

Włóż kapustę do miski, przykryj talerzem i wstaw do lodówki na 2 dni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy