Koreańskie sałatki są popularne nie tylko w ich ojczyźnie, ale także na całym świecie. Opowiem dziś o jednym z nich-kimchi z kapusty pekińskiej. Niektórym wydaje się to zbyt ostre, ale ci, którzy już spróbowali specjalnego smaku, bardzo go pokochali.
Składniki
- kapusta pekińska (średni) – 2 kochana
- czosnek (oczyszczony) – 100 g
- miód (płynny) – 1 art.
- mielony imbir - 1 łyżeczka
- sos rybny - 30 ml
- mielona czerwona papryka - 1 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 100 g
- woda (wrząca woda) – 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz kapustę pekińską, osusz i obierz górne liście.
Pokrój kapustę na pół i włóż do szerokiej miski.
Wymieszaj wrzącą wodę z solą i wlej do miski z kapustą. Przykryj wierzch talerzem, Ustaw ucisk i pozostaw na 12 godzin.
Odcedź, lekko wyciśnij każdą połówkę, aby pozbyć się nadmiaru płynu.
Połącz czerwoną paprykę, sos rybny, miód, cukier, mielony imbir i czosnek przepuszczony przez prasę.
Obficie posmaruj połówki kapusty ze wszystkich stron powstałą mieszanką. Lepiej robić to w rękawiczkach.
Włóż kapustę do miski, przykryj talerzem i wstaw do lodówki na 2 dni.