Aby przygotować pyszny i aromatyczny kwas chlebowy, odpowiednie są nieużywane kawałki wysuszonego czarnego chleba, które okresowo pojawiają się w każdej kuchni. Domowy kwas chlebowy jest idealny orzeźwiający w letni dzień! Napój będzie gotowy do spożycia w ciągu jednego dnia.
Składniki
- woda - 2 L (+1 szklanka)
- czarny chleb - 200 g
- cukier - 100 g
- rodzynki - 10 szt.
- świeże drożdże - 10 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój brązowy chleb na dowolne kawałki i wysusz w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor.
Włóż bułkę tartą do słoika, dodaj cukier.
Opłucz rodzynki i dodaj do słoika.
Zagotuj wodę, wrzątkiem zalej zawartość słoika nieco większą niż⅔. Schłodzić obrabiany przedmiot do temperatury pokojowej.
Drożdże rozpuścić w szklance wody i wlać do słoika.
Pozostaw słoik z napojem do fermentacji w temperaturze pokojowej na 1-2 dni. Gotowość kwasu chlebowego można określić na oko: aktywna faza fermentacji zakończy się, gdy krakersy opadną na dno puszki. Od tego momentu kwas chlebowy jest gotowy do spożycia.
Jeśli nie planujesz od razu pić kwasu chlebowego, zamknij słoik nylonową pokrywką i wyślij do lodówki.
Przed podaniem odcedź kwas chlebowy przez 2 warstwy gazy. Polecam stosowanie kwasu chlebowego w postaci schłodzonej.
Chleb pozostały na dnie puszki można wykorzystać do przygotowania kolejnej partii kwasu chlebowego: wystarczy dodać kilka kromek czarnego chleba, cukier, wodę i połowę porcji drożdży.