półfabrykaty na zimę
16.03.2023
dżem jabłkowy z pomarańczą, cytryną i cynamonem
1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem jabłkowy jest zawsze pyszny, ale ten smak jest dość prosty. Dlatego radzę zawsze dodawać do niego coś innego. Dzielę się ulubionym sprawdzonym przepisem z pomarańczami, cytrynami i cynamonem.
Składniki
- jabłka - 1 kg
- cytryna - 1 rzecz
- pomarańcza - 2 kawałki
- cynamon - 2 kije
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz jabłka i usuń środek. Pokrój losowo.
Sparzyć cytrusy wrzącą wodą, usunąć nasiona i również dowolnie pokroić.
Wymieszaj owoce z cukrem i pozostaw na noc.
Zagotuj dżem, gotuj przez 5 minut i ostudź.
Powtórz poprzedni krok.
Dodaj cynamon, gotuj dżem przez kolejne 10 minut po ugotowaniu i zwiń go na zimę w sterylnych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy