Do tego przepisu lepiej jest użyć różnych grzybów. Miałem borowiki, maślane i dębowe. W rezultacie julienne z grzybów leśnych okazała się bardzo aromatyczna i smaczna. Możesz przygotować przekąskę w porcjach kokotni lub w jednej dużej formie.
Składniki
- grzyby leśne - 500 g
- cebula - 2 kawałki
- masło - 50 g
- śmietana - 150 ml
- mąka - 2 art.
- ser - 150 g
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- gałka muszkatołowa - na czubku noża
- Sol - 0,5 łyżeczka
- woda - 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Grzyby posortuj, dokładnie opłucz i pokrój.
Umieść w rondlu z zimną wodą i gotuj przez 20 minut po ugotowaniu.
Wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Połóż na rozgrzanej patelni z olejem i smaż, aż będzie półprzezroczysty.
Dodaj gotowane grzyby, przyprawy i sól. Posyp mąką i wymieszaj.
Wlej śmietanę i gotuj wszystko razem przez 10 minut.
Włóż półfabrykat do kokotni i posyp tartym serem.
Piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.