przekąski 22.01.2022

galaretka z kurczaka z warzywami

3 godz. 20 min.
6 porcji
Galaretka z kurczaka z warzywami
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Galaretka nie musi być tłusta i ciężka. Alternatywnie możesz ugotować go z kurczakiem i warzywami. Przepis dodaje trochę żelatyny, więc nie ma potrzeby stosowania dużej ilości tłustego mięsa.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój kurczaka na duże kawałki, opłucz i włóż do głębokiego rondla.

Dodaj liść laurowy, groszek czarnego pieprzu, obraną cebulę i marchewkę. Wlej zimną wodę i gotuj przez 2,5 godziny na małym ogniu.

Złów cebulę i wyrzuć, dodaj sól, zmielony czarny pieprz i gotuj przez kolejne 30 minut.

Mięso lekko ostudzić, pokroić na małe kawałki i ułożyć na talerzach.

Dodaj kukurydzę w puszkach, zielony groszek i marchewkę pokrojoną w kostkę.

Bulion przecedzić przez gazę. Weź część płynu do osobnego naczynia i rozpuść w nim żelatynę.

Wymieszaj cały bulion i wlej do foremek z warzywami i mięsem.

Przenieś talerze ze schłodzonym galaretką do lodówki i pozostaw na 10 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy