
Galaretka nie musi być tłusta i ciężka. Alternatywnie możesz ugotować go z kurczakiem i warzywami. Przepis dodaje trochę żelatyny, więc nie ma potrzeby stosowania dużej ilości tłustego mięsa.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój kurczaka na duże kawałki, opłucz i włóż do głębokiego rondla.
Dodaj liść laurowy, groszek czarnego pieprzu, obraną cebulę i marchewkę. Wlej zimną wodę i gotuj przez 2,5 godziny na małym ogniu.
Złów cebulę i wyrzuć, dodaj sól, zmielony czarny pieprz i gotuj przez kolejne 30 minut.
Mięso lekko ostudzić, pokroić na małe kawałki i ułożyć na talerzach.
Dodaj kukurydzę w puszkach, zielony groszek i marchewkę pokrojoną w kostkę.
Bulion przecedzić przez gazę. Weź część płynu do osobnego naczynia i rozpuść w nim żelatynę.
Wymieszaj cały bulion i wlej do foremek z warzywami i mięsem.
Przenieś talerze ze schłodzonym galaretką do lodówki i pozostaw na 10 godzin.