dżem z żółtej śliwki bez pestek

2 godz. 0 min.
5 puszek po 0,5 l
Dżem z żółtej śliwki bez pestek
sissoupitch, stock.adobe.com
0

Ten przepis na dżem śliwkowy jest dość prosty: nie wymaga sterylizacji i żmudnego mielenia. Dżem okazuje się dość gęsty, co oznacza, że jest idealny jako nadzienie do ciast i ciast. Podawaj smakołyk do naleśników, naleśników lub serników.

Składniki

  • śliwki (żółty) – 3,2 kg
  • cukier - 2,5 kg
  • woda - 1 szklanka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwki opłucz, podziel na połówki, usuń pestki.

Zagotuj syrop z wody i cukru.

We wrzącym syropie umieść śliwki i gotuj na małym ogniu do miękkości (w zależności od dojrzałości owoców proces może potrwać do pół godziny).

Następnie lekko ostudź obrabiany przedmiot i zmiksuj blenderem do stanu puree.

Ponownie włóż puree śliwkowe do ognia, zagotuj i gotuj na małym ogniu do miękkości (40-60 minut).

Wlej wrzący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do ostygnięcia. Schłodzony dżem śliwkowy przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy