Ten przepis na dżem śliwkowy jest dość prosty: nie wymaga sterylizacji i żmudnego mielenia. Dżem okazuje się dość gęsty, co oznacza, że jest idealny jako nadzienie do ciast i ciast. Podawaj smakołyk do naleśników, naleśników lub serników.
Składniki
- śliwki (żółty) – 3,2 kg
- cukier - 2,5 kg
- woda - 1 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki opłucz, podziel na połówki, usuń pestki.
Zagotuj syrop z wody i cukru.
We wrzącym syropie umieść śliwki i gotuj na małym ogniu do miękkości (w zależności od dojrzałości owoców proces może potrwać do pół godziny).
Następnie lekko ostudź obrabiany przedmiot i zmiksuj blenderem do stanu puree.
Ponownie włóż puree śliwkowe do ognia, zagotuj i gotuj na małym ogniu do miękkości (40-60 minut).
Wlej wrzący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do ostygnięcia. Schłodzony dżem śliwkowy przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.