
Jedyną wadą śliwki wiśniowej podczas przygotowywania konserwacji jest ogromna ilość czasu poświęcanego na usunięcie nasion. Zwłaszcza jeśli jest to mała żółta śliwka wiśniowa. Ale mam dla Ciebie świetną wiadomość! Dżem można nawet ugotować z nimi.
Składniki
- śliwka wiśniowa (żółty) – 3 kg
- cukier - 3 kg
- woda - 4 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj cukier i wodę, zagotuj i zagotuj syrop, aż będzie gładki.
Dodaj tam umytą śliwkę wiśniową, zagotuj i zdejmij z ognia.
Gdy obrabiany przedmiot ostygnie, ponownie zagotuj go i ponownie zdejmij z ognia.
Ochłodzić i ponownie zagotować dżem.
Po ostatnim gotowaniu gotuj dżem przez 20 minut i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy