chrupiące marynaty cytrynowe na zimę

20 min
8 porcji
Chrupiące ogórki kiszone z cytryną na zimę
elena_hramowa, stock.adobe.com
0

Ogórki są odpowiednio popularnym surowcem do konserw i istnieje wiele przepisów na ten temat. Uwielbiałem robić chrupiące marynaty z cytryną. Taki dodatek nadaje warzywom przyjemną kwaskowatość i pełni rolę konserwanta.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz ogórki i moczyć przez 2-3 godziny w zimnej wodzie.

Sparzyć cytryny wrzącą wodą i pokroić w grube kółka.

Obierz czosnek i posiekaj.

Ułóż przyprawy, liście porzeczki, czosnek, cytryny i ogórki w słoikach.

Napełnij wrzącą wodą i pozostaw pod pokrywkami na 30 minut.

Odcedź do rondla, dodaj cukier, sól i ponownie zagotuj.

Wlej wrzącą solankę do słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy