
Ogórki są odpowiednio popularnym surowcem do konserw i istnieje wiele przepisów na ten temat. Uwielbiałem robić chrupiące marynaty z cytryną. Taki dodatek nadaje warzywom przyjemną kwaskowatość i pełni rolę konserwanta.
Składniki
- ogórki - 2 kg
- cytryna - 2 kawałki
- czosnek - 5 ząbki
- liście porzeczki - 4 kawałki
- nasiona gorczycy - 1 łyżeczka
- czarny pieprz - 6 groszek
- cukier - 60 g
- sól - 60 g
- woda - 1,8 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ogórki i moczyć przez 2-3 godziny w zimnej wodzie.
Sparzyć cytryny wrzącą wodą i pokroić w grube kółka.
Obierz czosnek i posiekaj.
Ułóż przyprawy, liście porzeczki, czosnek, cytryny i ogórki w słoikach.
Napełnij wrzącą wodą i pozostaw pod pokrywkami na 30 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier, sól i ponownie zagotuj.
Wlej wrzącą solankę do słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy