
Nie lubię zmieniać planów, więc kiedy zobaczyłem, że nie ma grzybów w domu, ugotowałem julienne z kurczakiem bez nich. Okazało się niezwykłe, ale smaczne. Moja rodzina i ja jednogłośnie doszliśmy do wniosku, że takie danie można czasem ugotować.
Składniki
- filet z kurczaka - 500 g
- cebula - 3 kawałki
- ser - 200 g
- śmietana - pół szklanki
- masło - 60 g
- mąka - 2 art.
- gałka muszkatołowa - na czubku noża
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filety i obraną cebulę.
Zetrzyj ser.
Roztop masło na patelni, dodaj cebulę i smaż, aż będzie półprzezroczyste.
Dodaj filety i gotuj przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Posyp mąką, solą, gałką muszkatołową i wymieszaj.
Wlej ciepłą śmietanę i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Rozłóż obrabiany przedmiot w natłuszczonych foremkach i posyp startym serem.
Piecz julienne przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy