
Tak piękne i efektowne kanapki z figami gotują się nieco dłużej niż zwykłe kanapki. Ale wynik jest tego wart – staną się prawdziwą ozdobą stołu. Karmelizowana fioletowa cebula spodoba się nawet tym, którzy w zasadzie nie jedzą cebuli.
Składniki
- Bagietka - 4 plasterki
- figi - 2 kawałki
- ser - 4 plasterki
- tymianek - 2 gałązki
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- cukier - 1 art.
- sól - 1 szczypta
- ocet balsamiczny - 1 art.
- olej sezamowy - 1,5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na oleju sezamowym do miękkości.
Wlej balsamiczny, sól, dodaj cukier i smaż aż do karmelizacji.
Osusz plastry bagietki na patelni i ułóż na wierzchu mały kawałek sera.
Ułóż cebulę, krążki figowe i kilka liści tymianku na wierzchu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy