przekąski 09.06.2023

Calzone z kurczakiem

1 godz. 30 min.
2 porcje
Calzone z kurczakiem
Ruslan Mitin, stock.adobe.com
0

Dla tych, którzy są nowicjuszami w kuchni włoskiej, calzone to rodzaj zamkniętej pizzy. A nadzienie calzone może być również najbardziej zróżnicowane. Bardzo podoba mi się opcja kurczaka, którą chcę się z wami dzisiaj podzielić.

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozpuść drożdże i cukier w ciepłej wodzie i pozostaw na 15 minut.

Dodaj mąkę, sól i masło, zagniataj ciasto i pozostaw na godzinę w cieple.

Drobno posiekaj kurczaka i smaż do miękkości.

Losowo posiekaj pozostałe składniki nadzienia i wszystko wymieszaj.

Rozwałkuj ciasto w okrąg i połóż nadzienie na połowie.

Złóż na pół i ściśnij krawędzie calzone.

Posmaruj jajkiem według uznania. Zrób kilka otworów na parę.

Wyślij calzone do piekarnika na około pół godziny w 180 stopniach, aż się zarumieni.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy