
Dla tych, którzy są nowicjuszami w kuchni włoskiej, calzone to rodzaj zamkniętej pizzy. A nadzienie calzone może być również najbardziej zróżnicowane. Bardzo podoba mi się opcja kurczaka, którą chcę się z wami dzisiaj podzielić.
Składniki
do testu:
- woda - 160 ml
- cukier - 0.5 łyżeczka
- mąka - 250 g
- sól - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 25 ml
- suche drożdże - 5 g
do nadzienia:
- filet z kurczaka - 150 g
- cebula - 20 g
- oliwki - 30 g
- pomidory - 40 g
- papryka - 40 g
- ser - 80 G
- Mozzarella - 80 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozpuść drożdże i cukier w ciepłej wodzie i pozostaw na 15 minut.
Dodaj mąkę, sól i masło, zagniataj ciasto i pozostaw na godzinę w cieple.
Drobno posiekaj kurczaka i smaż do miękkości.
Losowo posiekaj pozostałe składniki nadzienia i wszystko wymieszaj.
Rozwałkuj ciasto w okrąg i połóż nadzienie na połowie.
Złóż na pół i ściśnij krawędzie calzone.
Posmaruj jajkiem według uznania. Zrób kilka otworów na parę.
Wyślij calzone do piekarnika na około pół godziny w 180 stopniach, aż się zarumieni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy