
Smażone panierowane krążki kalmarów to najlepsza przekąska do piwa na całym świecie i nikt nie przekona mnie inaczej. Ale są dobre i po prostu jako niezależne danie, z dodatkami lub bez. Mówię ci, co zrobić, aby na pewno nie były twarde ani suche.
Składniki
- kalmary - 500 g
- mąka - 2 art.
- bułka tarta - 4 art.
- sól - 1 szczypta
- jaja kurze - 2 kawałki
- Olej roślinny - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Całkowicie rozmrozić tusze kalmarów i pokroić w pierścienie.
Wymieszaj mąkę z solą, ubij jajka osobno i przygotuj bułkę tartą.
Zanurz każdy pierścień najpierw w mące, potem w jajku, a następnie w panierce.
Smaż je we wrzącym oleju przez około 4 minuty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy