
Zazwyczaj skórki wieprzowe są rzadko kupowane. Szkoda, bo są cennym produktem, z którego kompetentni kucharze przygotowują pyszne dania. Na przykład możesz ugotować doskonałe galaretki ze skór wieprzowych. Jesteś zainteresowany? Następnie złap przepis!
Składniki
- wieprzowina (skóra) – 1,5 kg
- czosnek - półgłówki
- cebula - 2 kawałki
- ziele angielskie - 2 groszek
- czarny pieprz - 4 groszek
- sól - 1 łyżeczka
- woda - 2,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dokładnie opłucz skórki wieprzowe, pokrój na duże kawałki i włóż do rondla.
Dodaj wodę, przyprawy, obraną cebulę i gotuj przez 2 godziny na małym ogniu.
Usuń cebulę, dodaj sól i czosnek przepuszczony przez prasę do bulionu. Gotuj przez kolejne 10 minut.
Usuń skórki, drobno posiekaj i włóż do przygotowanych pojemników.
Odcedź bulion i wlej do kokilek ze skórkami.
Schłodzić galaretkę do temperatury pokojowej i wstawić do lodówki na 6 godzin.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy