przekąski 08.02.2022

Muhammara z orzechami

1 godz. 0 min.
4 porcje
Muhammara z orzechami
Rasul Iskandarov, stock.adobe.com
0

Muhammara to najpopularniejsza przekąska z czerwonej papryki. Jest bardzo rozpowszechniony w krajach Bliskiego Wschodu i stamtąd bezpiecznie rozprzestrzenił się po Izraelu. Obecnie jest to jeden z integralnych elementów kuchni tureckiej i żydowskiej.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zawiń paprykę w folię i piecz w piekarniku przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Pozwól mu ostygnąć, zdejmij skórkę i pokrój.

Wysusz chleb na patelni i rozbij.

Zmiel paprykę, chili i chleb w blenderze. Dodaj balsam, sok z cytryny i cukier i wymieszaj.

Dodaj zmiażdżony czosnek, posiekane orzechy i przyprawy. Ubij masę jeszcze raz.

Dodaj oliwę z oliwek do pożądanej konsystencji.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy