
Muhammara to najpopularniejsza przekąska z czerwonej papryki. Jest bardzo rozpowszechniony w krajach Bliskiego Wschodu i stamtąd bezpiecznie rozprzestrzenił się po Izraelu. Obecnie jest to jeden z integralnych elementów kuchni tureckiej i żydowskiej.
Składniki
- biały chleb - 2 plasterki
- papryka - 3 kawałki
- Chili - 2 kawałki
- orzechy włoskie - 120 g
- czosnek - 4 ząbki
- ocet balsamiczny - 2 art.
- cytryna - 0.5 kawałki
- Zira (mielona) – 1 CZ. l.
- cukier - 0.5 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l.
- oliwa z oliwek - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zawiń paprykę w folię i piecz w piekarniku przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Pozwól mu ostygnąć, zdejmij skórkę i pokrój.
Wysusz chleb na patelni i rozbij.
Zmiel paprykę, chili i chleb w blenderze. Dodaj balsam, sok z cytryny i cukier i wymieszaj.
Dodaj zmiażdżony czosnek, posiekane orzechy i przyprawy. Ubij masę jeszcze raz.
Dodaj oliwę z oliwek do pożądanej konsystencji.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy