pieczenie 16.12.2022

ciasto czekoladowe na mleku

1 godz. 0 min.
8 porcji
Ciasto czekoladowe na mleku
0

Umiarkowanie słodkie, porowate i bardzo smaczne ciasto! Może być podawany samodzielnie lub jako baza do ciast lub deserów. Podczas pieczenia najważniejsze jest, aby nie prześwietlać, więc radzę nie zostawiać piekarnika bez nadzoru!

Składniki

  • jaja kurze - 2 kawałki
  • mleko - 1 szkło
  • mąka - 260 g
  • kakao - 50 g
  • masło - 100 g
  • cukier - 1 szkło
  • soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
  • ocet - 0,5 łyżeczka
  • Sol - na czubku noża
  • cukier puder - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz przesianą mąkę, cukier, kakao i sól.

Ciasto czekoladowe na mleku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Dodaj stopione masło, ciepłe mleko i sodę gaszoną octem.

Ciasto czekoladowe na mleku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Ubij masę mikserem na niskich obrotach, dodając jajka pojedynczo. W rezultacie otrzymasz ciasto.

Ciasto czekoladowe na mleku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Wyłóż dzieloną formę papierem do pieczenia i ułóż ciasto.

Ciasto czekoladowe na mleku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sprawdź gotowość ciasta drewnianym szpikulcem.

Ciasto czekoladowe na mleku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Ciasto ułożyć na ruszcie, ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Ciasto czekoladowe na mleku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy