Placki z kurczaka na jogurcie to coś pomiędzy pasztecikami a klasycznymi naleśnikami. Możesz użyć fileta z kurczaka lub udka bez kości. Zamiast cukru do ciasta można dodać trochę przypraw, aby uzyskać jaśniejszy smak.
Składniki
- filet z kurczaka - 250 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- mąka (pszenna) – 4 art.
- jogurt (klasyczny) – 5 art.
- sól - do smaku
- przyprawy i przyprawy - do smaku
- Olej roślinny (do smażenia) – 15 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
W misce blendera umieść filety pokrojone na kawałki oraz obraną i pokrojoną cebulę. Zmiel, aż uzyskasz gładkie mięso mielone.
W misce ubij kilka jajek, dodaj mąkę i klasyczny jogurt.
Dokładnie wymieszaj jajka, mąkę i jogurt trzepaczką, aż uzyskasz gładkie, gęste ciasto.
Dodaj mięso mielone, sól, przyprawy do miski i mieszaj szpatułką, aż będzie gładka.
Na patelni rozgrzej olej i łyżką rozłóż małe porcje ciasta. Smażyć na małym ogniu przez 4 minuty. Następnie smaż z drugiej strony przez kolejne 3 minuty, przykrywając patelnię pokrywką.
Placki można podawać od razu, gdy są gorące lub ciepłe. Razem z nimi możesz podawać warzywa, warzywa.