pieczenie 22.01.2022

kruche ciasteczka

35 min
25 porcji
Kruche ciasteczka
0

Wśród różnych rodzajów ciasteczek najpopularniejszym jest kruche. Jest pyszny, łatwy w przygotowaniu i doskonale przechowywany. Szczególnie kruche ciasteczka uwielbiają dzieci. Podawaj z ciepłym mlekiem, kakao, herbatą, kawą lub innym ulubionym napojem.

Składniki

  • mąka - 3,5 szklanki
  • jaja kurze - 2 kawałki
  • masło (miękka) – 200 g
  • proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 150 g
  • wanilina - na czubku noża

Przepis na gotowanie krok po kroku

Miękkie masło wymieszaj z wanilią, cukrem i ubij mikserem.

Kruche ciasteczka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Kontynuując ubijanie, dodaj po jednym na raz jajka.

Kruche ciasteczka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Kruche ciasteczka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Dodaj mieszankę jajeczno-maślaną i zagniataj ciasto. Uformuj kulkę, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Kruche ciasteczka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Rozwałkuj ciasto na grubość 5-7 mm, wyciśnij ciasteczka szklanką lub wykrojnikiem.

Kruche ciasteczka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, ułóż ciasteczka i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Kruche ciasteczka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy