Wśród różnych rodzajów ciasteczek najpopularniejszym jest kruche. Jest pyszny, łatwy w przygotowaniu i doskonale przechowywany. Szczególnie kruche ciasteczka uwielbiają dzieci. Podawaj z ciepłym mlekiem, kakao, herbatą, kawą lub innym ulubionym napojem.
Składniki
- mąka - 3,5 szklanki
- jaja kurze - 2 kawałki
- masło (miękka) – 200 g
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- cukier - 150 g
- wanilina - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Miękkie masło wymieszaj z wanilią, cukrem i ubij mikserem.
Kontynuując ubijanie, dodaj po jednym na raz jajka.
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Dodaj mieszankę jajeczno-maślaną i zagniataj ciasto. Uformuj kulkę, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Rozwałkuj ciasto na grubość 5-7 mm, wyciśnij ciasteczka szklanką lub wykrojnikiem.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, ułóż ciasteczka i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy