Masz trochę twarogu? Przygotuj najdelikatniejsze placki twarogowe. Apetyczna uczta przypomina serniki, ale okazuje się bardziej mączna. Świetna opcja na rodzinne Śniadanie w dzień wolny. Możesz podawać ze skondensowanym mlekiem, kwaśną śmietaną lub dżemem.
Składniki
- twaróg - 250 g
- mleko - 150 ml
- mąka - 180 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- cukier - 2 art.
- sól - 0,25 łyżeczka
- esencja waniliowa - 1 kropla
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- cukier puder (do zgłoszenia) – 1 art.
- Olej roślinny (do smażenia) – 70 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel twaróg z cukrem i solą w blenderze.
Dodaj ciepłe mleko, ubite jajka i esencję waniliową.
Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszaj, aż będzie gładka.
Rozgrzej patelnię olejem, łyżką wyłóż małe wyspy ciasta, nadając pożądany kształt.
Smażyć na złoty kolor z obu stron. Rozłóż placki na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju.
Posyp gotowe naleśniki cukrem pudrem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy