Naleśniki z pasztetem z kurczaka są idealne dla całej rodziny. Jako podstawę możesz użyć dowolnego przepisu na naleśniki-na mleku, kefirze lub serwatce. Do pasztetu z kurczaka można również dodać cebulę, grzyby i boczek.
Składniki
- mleko - 300 ml
- jaja kurze - 2 kawałki
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- filet z kurczaka (gotowane) – 350 g
- śmietana - 3 art.
- przyprawy i przyprawy - do smaku
- Olej roślinny - 3 art.
- mąka (pszenna) – 60 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
W misce ubij jajka, dodaj cukier i szczyptę soli. Wymieszaj trzepaczką.
Dodaj mąkę i wlej połowę mleka, kilka łyżek oleju roślinnego. Mieszaj intensywnie, aż uzyskasz gładką, gęstą masę bez grudek.
Dodaj mleko i doprowadź ciasto do odpowiedniej grubości.
Ugotowany filet z kurczaka pokrój na kawałki, włóż do miski blendera wraz ze śmietaną i posiekaj, aż uzyskasz gładki pasztet.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wlej trochę ciasta i rozprowadź na patelni. Po kilku minutach Odwróć naleśnik na drugą stronę i smaż przez kolejną minutę. Przełóż na spodek i usmaż następny naleśnik.
Połóż kilka łyżek pasztetu na krawędzi naleśnika. Zawiń w ciasną rolkę. Możesz również owinąć naleśnik kopertą.
Podawaj gotowe naleśniki na ciepło, możesz z kwaśną śmietaną i świeżymi ziołami.