Tę pizzę przygotujemy z domowego ciasta. Jeśli chcesz uzyskać cienkie ciasto, wystarczy je rozwałkować. A reszta-wszystko odbywa się bardzo łatwo i szybko. Na pewno ci się spodoba!
Składniki
- woda (ciepły) – 100 ml
- cukier - 1/2 łyżeczka
- suche drożdże - 1 łyżeczka
- mąka - 160 g
- sól - 3 szczypta
- oliwa z oliwek - 1 art.
- sos pomidorowy - 3 art.
- parówki - 2-3 kawałki
- marynowane grzyby - 7-8 sztuk
- ser - 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
W misce umieść suche składniki-mąkę, sól, cukier i drożdże.
Wlej ciepłą wodę i oliwę z oliwek.
Zagnieść ciasto – będzie wystarczająco lepkie. Nie trzeba dodawać mąki tylko wtedy, gdy ciasto nie jest całkowicie płynne. Przykryj miskę folią i pozostaw na godzinę.
Po godzinie ciasto powiększy się około dwukrotnie.
Przenieś ciasto na wyłożoną folią blachę do pieczenia. Rozciągnij go w cienką warstwę.
Posmaruj ciasto sosem i ułóż pokrojone kiełbaski na wierzchu.
Pokrój marynowane grzyby na talerze i ułóż na wierzchu.
Posyp nadzienie startym serem i włóż do piekarnika. Piec w 170 stopniach przez 12-15 minut.