Pizzę można gotować na różne sposoby. Możesz upiec od razu z całym nadzieniem. I możesz najpierw przygotować bazę, a następnie uzupełnić ją innymi składnikami. Tym razem proponuję zatrzymać się na drugiej opcji.
Składniki
- mleko - 70 ml
- jaja kurze - 1 rzecz
- mąka - 1 szkło
- oliwa z oliwek - 1 art.
- sól - 1 szczypta
- sos pomidorowy - 100 G
- Mozzarella - 80 g
- parmezan - 40 g
- oliwki - 1 garść
- rukola - 1 garść
- Prosciutto - 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj mleko, jajko i masło, sól i dodaj mąkę. Zagnieść i rozwałkować ciasto.
Posmaruj ciasto sosem pomidorowym i ułóż kawałki mozzarelli. Wyślij pizzę do piekarnika na około 15-17 minut w temperaturze 200 stopni.
Na wierzchu ułóż plastry prosciutto, cienko pokrojony parmezan, pierścień oliwek i rukolę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy