Bulgur już dawno i mocno zajął swoje miejsce na mojej półce ze zbożami. Jest fantastycznie wszechstronny w przygotowaniu - nawet słodki, nawet słony, nawet pikantny. Tym razem proponuję wypróbować piękny i jasny przepis z dynią i szpinakiem.
Składniki
- bulgur - 200 g
- Dynia - 400 g
- szpinak - 50 g
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- Olej roślinny - 2 art.
- włoskie zioła - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
- liść laurowy - 1 rzecz
- bulion warzywny (lub woda) – 500 ml
- pietruszka (posiekany) – 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj cebulę i czosnek i smaż je na oleju roślinnym przez 2-3 minuty.
Dodaj pokrojoną w kostkę dynię i smaż przez kolejne 2 minuty.
Napełnij umyty bulgur, dobrze wymieszaj i wlej wodę lub bulion.
Dodaj liść laurowy i gotuj wszystko razem na małym ogniu przez około 15-20 minut. Nie zapomnij później usunąć Lavrushka.
Spasseruj szpinak osobno i wyślij go do gotowej owsianki wraz z przyprawami i posiekaną natką pietruszki. Wymieszaj wszystko razem i podawaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy