Przygotuj się na zaskoczenie, ponieważ dzisiaj mamy wegetariańską shawarmę. Z pieczoną cukinią i soczystymi warzywami okaże się niesamowicie smaczna! Przepis wykorzystuje majonez. Można go zastąpić sosem czosnkowym lub standardową pastą z awokado.
Składniki
- cukinia - 300 g
- pomidory - 200 g
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- sałata lodowa - 4 listek
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet jabłkowy - 2 art.
- majonez (chudy) – 120 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- Pita (cienki) – 4 liścia
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię pokrój w półkola.
Umieść na rozgrzanej patelni z olejem i smaż do miękkości. Posyp solą i pieprzem.
Pokrój pomidory i obraną cebulę.
Włóż cebulę do osobnej miski, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
Przełóż czosnek przez prasę i wymieszaj z majonezem.
Rozłóż chleb pita na stole i posmaruj majonezem.
Ułóż sałatę, pieczoną cukinię, cebulę i pomidory. Wsuń boki do środka i zwiń ciasną rolkę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy