Czy można zrezygnować z pysznego galaretowatego mięsa wołowego? Często znajduje się na świątecznych stołach, ale nie musisz szukać okazji — przygotuj dziś swoje ulubione danie. Radzę poprawnie obliczyć swoją siłę i trochę spawać!
Składniki
- wołowina (na kości) – 2 kg
- cebula - 2 kawałki
- marchew - 2 kawałki
- czosnek - 5 ząbki
- liść laurowy - 3 kawałki
- czarny pieprz - 5 groszek
- ziele angielskie - 4 groszek
- sól - do smaku
- woda (oczyszczona) – 7 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę, włóż do głębokiego rondla i gotuj przez 10 minut po ugotowaniu.
Zmień wodę, dodaj przyprawy, całe warzywa i gotuj na wolnym ogniu przez 5 godzin.
Wyłowić warzywa, dodać sól, drobno posiekany czosnek i gotować jeszcze przez 1 godzinę.
Wyjmij mięso, ostudź, oddziel od kości i pokrój. Posiekaj marchewki.
Bulion dwukrotnie przecedzić przez gazę.
Ułóż wołowinę i marchewkę na talerzach, polej gorącym bulionem. Gdy galaretka ostygnie, wstaw do lodówki na 8 godzin.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy