Znam świetny przepis na galaretkę z kurczaka. Gotuje się bez żelatyny i zawsze doskonale zestala. Cały sekret polega na tym, że dodaję kurze łapki. Mają dużo chrząstki i kości, więc bulion jest nasycony substancjami niezbędnymi do stabilizacji.
Składniki
- kurczak (1,5-2 kg) – 1 tusza
- udka z kurczaka - 300 g
- papryka - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 3 groszek
- ziele angielskie - 3 groszek
- sól - 1,5 art.
- woda - 5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój kurczaka na ćwiartki, opłucz i złóż w misce.
Dodaj przygotowane łapy, przyprawy, zimną wodę i gotuj przez 3 godziny na małym ogniu.
Wyjmij kurczaka i łapy z bulionu, połóż na talerzu i ostudź.
Odcedź bulion, dodaj marchewkę, obraną cebulę i paprykę.
Dodaj sól i gotuj wszystko razem przez kolejne 30 minut.
Cebulę wyrzucić, resztę warzyw ułożyć na desce i pokroić.
Oddziel mięso od kości, posiekaj i włóż do przygotowanych pojemników.
Dodaj warzywa, przykryj bulionem i wstaw do chłodnego miejsca na 6 godzin.