przekąski 18.07.2023

galaretka z kurczaka

3 godz. 45 min.
14 porcji
Galaretka z kurczaka
Anatoly Repin, stock.adobe.com
0

Znam świetny przepis na galaretkę z kurczaka. Gotuje się bez żelatyny i zawsze doskonale zestala. Cały sekret polega na tym, że dodaję kurze łapki. Mają dużo chrząstki i kości, więc bulion jest nasycony substancjami niezbędnymi do stabilizacji.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój kurczaka na ćwiartki, opłucz i złóż w misce.

Dodaj przygotowane łapy, przyprawy, zimną wodę i gotuj przez 3 godziny na małym ogniu.

Wyjmij kurczaka i łapy z bulionu, połóż na talerzu i ostudź.

Odcedź bulion, dodaj marchewkę, obraną cebulę i paprykę.

Dodaj sól i gotuj wszystko razem przez kolejne 30 minut.

Cebulę wyrzucić, resztę warzyw ułożyć na desce i pokroić.

Oddziel mięso od kości, posiekaj i włóż do przygotowanych pojemników.

Dodaj warzywa, przykryj bulionem i wstaw do chłodnego miejsca na 6 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy