Postępując zgodnie z tym przepisem, możesz łatwo przygotować najdelikatniejsze włoskie risotto z soczystym kurczakiem. Zwykle używam ryżu do risotto odmiany Arborio lub Carnaroli. W każdym razie radzę nie oszczędzać na jakości ryżu, a wtedy wynik 100% cię zadowoli.
Składniki
- ryż (Arborio lub Carnaroli) – 300 g
- bulion mięsny - 2 szklanki
- filet z kurczaka - 2 szt.
- cebula - 2 szt.
- czosnek - 4 ząbki
- zielony groszek - do smaku
- pietruszka - 1/2 pęczek
- parmezan - 100 g
- oliwa z oliwek - 4 art.
- masło - 2 łyżeczka
- wino (Biały suchy) – 100 ml
- sól - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filet z kurczaka opłucz, lekko osusz, pokrój na małe plasterki i smaż na rozgrzanej do czerwoności oliwie z oliwek na złoty kolor. Następnie włóż kurczaka do miski.
Posiekaną cebulę i ząbki czosnku smażyć na maśle, aż będą przezroczyste. Wlej wino i pozwól mu trochę odparować. Następnie dodaj niewielką ilość bulionu.
Dodaj ryż, wymieszaj, aby równomiernie pokryć płynem, gotuj na małym ogniu. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dodaj trochę bulionu. Wlać bulion w małych porcjach, aż ryż się ugotuje(gotowy ryż powinien być kremowy). Sól i pieprz ryż do smaku.
Zetrzyj parmezan na drobnej tarce.
Na patelni do ryżu dodaj smażone kawałki fileta z kurczaka, zielony groszek i starty ser, wymieszaj. Podgrzej risotto pod przykryciem przez 1-2 minuty, aby ser dobrze się stopił.
Podawaj risotto na gorąco, udekorowane posiekaną natką pietruszki.