dania główne 21.12.2022

Klasyczne risotto

1 godz. 0 min.
4 porcje
Klasyczne risotto
StockphotoVideo, stock.adobe.com
0

Postępując zgodnie z tym przepisem, możesz łatwo przygotować najdelikatniejsze włoskie risotto z soczystym kurczakiem. Zwykle używam ryżu do risotto odmiany Arborio lub Carnaroli. W każdym razie radzę nie oszczędzać na jakości ryżu, a wtedy wynik 100% cię zadowoli.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Filet z kurczaka opłucz, lekko osusz, pokrój na małe plasterki i smaż na rozgrzanej do czerwoności oliwie z oliwek na złoty kolor. Następnie włóż kurczaka do miski.

Posiekaną cebulę i ząbki czosnku smażyć na maśle, aż będą przezroczyste. Wlej wino i pozwól mu trochę odparować. Następnie dodaj niewielką ilość bulionu.

Dodaj ryż, wymieszaj, aby równomiernie pokryć płynem, gotuj na małym ogniu. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dodaj trochę bulionu. Wlać bulion w małych porcjach, aż ryż się ugotuje(gotowy ryż powinien być kremowy). Sól i pieprz ryż do smaku.

Zetrzyj parmezan na drobnej tarce.

Na patelni do ryżu dodaj smażone kawałki fileta z kurczaka, zielony groszek i starty ser, wymieszaj. Podgrzej risotto pod przykryciem przez 1-2 minuty, aby ser dobrze się stopił.

Podawaj risotto na gorąco, udekorowane posiekaną natką pietruszki.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy