Po co kupować kiełbasę w sklepie, skoro można upiec mięso. Tym razem proponuję gotować filet z indyka. Może być podawany na ciepło i na zimno, stosowany w sałatkach, kanapkach i wielu innych potrawach.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filety z indyka opłucz i osusz ręcznikami papierowymi.
Na wierzchu mięsa wykonaj płytkie nacięcia siatką.
Przetrzyj mięso mieszanką soli, mielonego pieprzu i papryki. Przykryj folią spożywczą i pozostaw na pół godziny do marynowania w temperaturze pokojowej.
Połącz oliwę z oliwek, miód i musztardę.
Obficie posmaruj indyka mieszanką i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Połóż mięso na wyłożonej folią blasze do pieczenia, przykryj podwójną warstwą folii i piecz przez 45 minut w temperaturze 190 stopni.
Zdejmij folię i kontynuuj gotowanie przez kolejne 30 minut. Filet powinien być pokryty piękną złotą skórką.
Po wyłączeniu pozostaw indyka na 20 minut w piekarniku.
Pokrój filety na małe plasterki i posyp aromatycznym tymiankiem.