sosy 28.05.2023

sos beszamelowy ze śmietaną

10 min
4 porcje
Sos beszamelowy ze śmietaną
0

Istnieje ogromna różnorodność przepisów na beszamel, ale wśród wszystkich lubię bardziej tłustą i aromatyczną wersję ze śmietaną. Weź odpowiednie naczynia i spróbuj zrobić to francuskie arcydzieło gotowania!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Na grubościennej patelni rozpuść masło.

Sos beszamelowy ze śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Dodaj przesianą mąkę i dobrze zagnieść trzepaczką.

Sos beszamelowy ze śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Bez przerywania mieszania smaż powstałą masę przez 1,5 minuty.

Sos beszamelowy ze śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

W małych porcjach wlej ciepłe mleko. Mieszaj, aż będzie gładka.

Sos beszamelowy ze śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Sól, posyp gałką muszkatołową i wlej ciepłą śmietanę.

Sos beszamelowy ze śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Ciągle mieszając, podgrzej sos przez 2-3 minuty na małym ogniu, aż zgęstnieje. Gotowy sos przecedzić przez sito.

Sos beszamelowy ze śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy