
Istnieje ogromna różnorodność przepisów na beszamel, ale wśród wszystkich lubię bardziej tłustą i aromatyczną wersję ze śmietaną. Weź odpowiednie naczynia i spróbuj zrobić to francuskie arcydzieło gotowania!
Składniki
- mleko - 1 szkło
- śmietana (o zawartości tłuszczu 25 %) – 150 ml
- masło - 30 g
- mąka - 2 art.
- gałka muszkatołowa (mielony) – do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Na grubościennej patelni rozpuść masło.

Dodaj przesianą mąkę i dobrze zagnieść trzepaczką.

Bez przerywania mieszania smaż powstałą masę przez 1,5 minuty.

W małych porcjach wlej ciepłe mleko. Mieszaj, aż będzie gładka.

Sól, posyp gałką muszkatołową i wlej ciepłą śmietanę.

Ciągle mieszając, podgrzej sos przez 2-3 minuty na małym ogniu, aż zgęstnieje. Gotowy sos przecedzić przez sito.

czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy